Bild tantrecept 7kakorTANTIGT KAFFEREP – Recept på 7 sorters kakor

Vilket är den tantigaste småkakan? Alla har vi våra personliga favoriter.  Detta är mina topp7 bästa småkakor för ett sjuhelsickes kaffekalas!

 

avdelare rosa uddkant

 

LAVENDELDRÖMMAR – ger ca 45 kakor

Tveklöst den tantigaste kakan på kafferepet! Lavendelblommorna ger drömmarna en lätt parfymerad smak, vilket inte uppskattas av alla. Ljuuuvliga, om du frågar mig! Lavendeldrömmar passar också fint att servera till ”afternoon tea”.

 

Lavendelsocker: 2.5 dl strösocker + 25 st lavendelblommor

100 g rumstempererat smör

1 dl neutral olja

2.5 dl lavendelsocker

1 tsk vaniljsocker

2.5 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk hjortronsalt

 

Börja med lavendelsockret. • Plocka av de små blålila blommorna från stänglarna. • Blanda blommor med socker och kör i mixer. • Häll sockerblandningen i en papperspåse. • Låt stå minst 2 tim innan du använder sockret så att det får rikligt med smak från lavendeln.

 

Rör smör, olja och socker vitt och fluffigt. • Blanda resten av de torra ingredienserna och rör ner allt i smörblandningen. • Rulla degen till ca 45 små bollar.  • Lägg dem glest på ugnsplåten. • Tryck till försiktigt med en gaffel. • Grädda i 175 grader ca 12-15 min. • Låt svalna på galler.

 

avdelare rosa uddkant

 

NÖTKAKOR – ger 30 st. glutenfria kakor

 

3 dl nötkärnor (200g)

3 äggvitor

2 dl strösocker

 

Mal nötterna • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. • Blanda nötter och socker. • Rör ned äggvitan. • Klicka ut kakorna på ugnsplåtar med bakpapper. • Stick ned en nötkärna som piff i varje kaka. • Grädda i 175 grader tills de fått färg. • Kakorna går finimang att frysa.

 

avdelare rosa uddkant

 

HALLONGROTTOR – räcker till ca 20 kakor

 

Den hallonröda accentfärgen piffar upp vilket kakfat som helst. ”En kaka med läppstift!” som jag brukar säga.

 

250 g  smör

1,5 dl  socker

1,5 tsk  bakpulver

4,5 dl  mjöl

1 dl  vaniljsåspulver

200 g hallon

1 msk  socker

 

Arbeta ihop smör, socker, bakpulver och mjöl. Rör sist i vaniljsåspulvret. • Rör ihop hallon och socker. • Gör runda bollar av kakdegen och lägg i formar. De jäser ganska mycket i ugnen, så gör dem inte för stora. • Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av pekfingret. Fyll hålrummet med de rårörda hallonen, det får gärna rinna över lite, det ska synas att de är hemgjorda! • Grädda i 175 grader ca 15 minuter.

 

avdelare rosa uddkant

 

KOKOSTOPPAR – ger 25 glutenfria kakor

 

Kokostoppar är kakfatets höjdare! De går turbosnabbt att “slänga ihop” och alla kokos-lovers blir glada!

 

50 g smält smör

2 ägg

1 dl strösocker

200 g kokosflingor

 

Smält smöret och låt det svalna något. • Rör ihop ägg och socker väldigt slarvigt med en slev. Det ska absolut inte vispas, bara blandas ihop. • Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. • Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur i bunken ca 15 min. Kokosflingorna sväller och du får höga fina toppar som inte flyter ut! Detta + att smeten inte ska vispas är bästa knepet! • Klicka ut små toppar på en ugnsplåt med hjälp av en tesked och kladdiga fingrar! • Grädda i 175 grader ca 10-12 minuter.

 

ÖVERKURS för tanter som vill imponera på kafferepet: Smält choklad i ett vattenbad och doppa topparna. Gott som godis!

 

avdelare rosa uddkant

 

BLÅBÄRSKAKOR

 

150 g  smör

2 dl  socker

3 tsk  vaniljsocker

1 st  ägg

5 dl  mjöl

2 tsk  bakpulver

3 msk  grädde

2 dl  blåbär

 

Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. • Ha i ägget. • Blanda i mjöl, bakpulver och grädde. • Rör ihop allt till en jämn deg. • Rulla små bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. • Tryck ner ett par blåbär i varje kaka. • Grädda i 175 grader ca 15 minuter.

 

avdelare rosa uddkant

 

MANDELKAKOR – ger ca 45 glutenfria kakor

 

200 g mandelmassa

1 dl  socker

1 st  äggvita

2 msk  grädde

 

Riv mandelmassan grovt och blanda med övriga ingredienser. • Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper.  • Grädda i 175 grader ca 15 minuter.

ÖVERKURS: Spritsa med piffigt rosa kristyr över mandelkakorna. (Kristyr: Rör äggvita, florsocker, och hushållsfärg / rödbetssaft till lagom konsistens.)

 

avdelare rosa uddkant

 

KOLASNITTAR – ger 30 st. kakor

 

100 g rumstempererat smör

1 dl rårörsocker

2 msk sirap

2,5 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

1 krm salt

 

Vispa smör, socker och sirap fluffigt. • Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. • Vänd ner torrblandningen i smeten och arbeta ihop. • Dela den i 2 bitar och rulla till längder. • Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper. • Platta till längderna. • Grädda i 175 grader ca 12 min. • Skär längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut dem från ugnen. • Låt svalna på plåten.

 

 

SISÅDÄRJA! KALASET KAN BÖRJA.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *