recept tantens kanelbullar

 

TANTENS KANELBULLAR–SPECIAL

Det här specialreceptet kommer ursprungligen från farbror Ingemar i Lund. Specialeffekten är äpplemos vilket brukar vara mycket uppskattat.

Tänk på att nybakat smakar bäst! Bjud in till bullfest och ät upp allihop idag, eller frys in bullarna så fort de svalnat.

 

DEG: (Räcker till ungefär 30 bullar)

1 paket jäst (á 50 g)
100 g smör eller margarin
1/2 l. mjölk
1 dl socker
1 krm salt
1,5 l. vetemjöl

FYLLNING: rumstempererat smör + kanel + strösocker + äppelmos
PENSLING: 1 uppvispat ägg + pärlsocker + hackad mandel

 

GÖR SÅ HÄR:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull (inga bubblor!)
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
Smula jästen och häll över lite av degvätskan så att den löser sig.

 

Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet,
(spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig.
Låt degen stå varmt och jäsa övertäckt ca 30 min. (Till dubbel storlek.)

 

Kavla ut degen till en tunn (!) platta. Bred på rumstempererat smör ordentligt – ända ut i kanterna! Bred därefter på ett lager äpplemos. Strö över socker och kanel. Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

 

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker och mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Ta ut och låt kallna på galler. NJUT!