nässelsoppa

NYTTIG NÄSSELSOPPA med FRÖKNÄCKE och ÖRTCREME

(räcker gott till 4 tanter)

 

Bjud på en sprudlande grön och nyttig vårboost! Nässelsoppan är proppad med järn och vitaminer.

Brännässlor växer i näringsrik jord. Med kökssaxen i högsta hugg klippte jag mina utmed ett vårdike på Bjärehalvön. Naturligtvis hade jag handskar på.

 

2 liter nyplockade nässlor ger 5 dl kokta nässlor

1/2 liter vatten

5 cm av det vita på en purjolök

2 msk smör

1/2 tsk vit balsamvinäger

3 msk vetemjöl

1 liter ekologisk grönsaksbuljong 

1 1/2 dl grädde

flingsalt och nymald vitpeppar

kokta ägghalvor till servering

 

Rensa nässlorna från småskräp och skölj noga. Förväll i en 1/2 liter lättsaltat vatten.  Låt koka i 5-10 min  Häll av spadet genom ett durkslag.

 

Tanttips: Spara nässelspadet i en petflaska. Använd (samma dag eller frys in) till att skölja håret med så blir det blankt och vackert. Nässelvatten är även bra att gödsla krukväxterna med. 

 

Strimla purjon fint och hacka de förvällda nässlorna lite grovt. Fräs i smöret utan att purjon tar färg. Häll på vinägern. Låt puttra kort på svag värme. Pudra över mjölet under omrörning så att det inte bildas klumpar. Tillsätt grädde och buljong succesivt tills soppan känns lagom tjock. Koka ca 5 min. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera nässelsoppan het och nykokt med en ägghalva i tallriken.

 

avdelare gull udd nedåt

 

FRÖKNÄCKE till soppan

 

Ett krasigt fröknäcke är gott att tugga på till soppan. Superenkelt att göra!

 

2 dl kokhett vatten

2 dl majsmjöl

0,5 dl hela linfrön

0,5 dl sesamfrön

0,75 dl solroskärnor

0,5 dl pumpakärnor

0,5 dl olivolja

 

Sätt ugnen på 150 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan 2 dl kokande vatten. Vänd runt och häll ut på bakplåtspappret. Släta ut smeten så att plattan blir ett par mm överallt. Det går lättast om du lägger ett annat bakplåtspapper ovanpå och jämnar till med handen. Var noga med att det blir tunt.  Strö över flingsalt. Grädda i ugnen ca 1 tim.

 

avdelare gull udd nedåt

 

KALL ÖRTCREME

En klutt smakrik örtcreme i sopptallriken eller på fröknäcket är gott.

 

1 dl creme fraiche

1/2 dl fin riven hårdost av smakrik sort

2 msk hackad färsk gräslök

2 msk hackad färsk dragon, timjan eller persilja

ett par droppar tabasco

örtsalt

Blanda alla ingredienserna i en liten fin skål. Smaka av med örtsalt. Ställ svalt en stund före servering.

Kommentarer

  1. Eva

    Åh vilket toppenrecept! Befinner i Madrid och ska upp med tuppen för att leta nässlor. Kan nog bli en succé i den här stan där folk envisas med att ära tapas och spädgrisar😁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *